• Toimitusaika 3 arkipäivää | Aina ilmainen vaihto- ja palautus
  • Hoida, suojaa ja nauti elämästä!
  • Toimitusaika 3 arkipäivää | Aina ilmainen vaihto- ja palautus
  • Hoida, suojaa ja nauti elämästä!

Avanne ja aktiiviliikunta - 5 vinkkiä

Mietityttääkö lenkille lähtö, kuntosali tai jumppatunti – hölskyykö avannepussi, huomaako joku – voinko tehdä vatsalihasliikkeitä?

> Voit. Anna mennä vaan.

Muutama seikka on toki hyvä ottaa huomioon, jos aloitat itsellesi kokonaan uusia lajeja, ja vaikka palaisit esimerkiksi tuttuun juoksuharrastukseen, maltti on valttia. Anna leikkaushaavojen parantua kunnolla ja vältä nostamista tai harjoituksia jotka nostavat vatsaontelon painetta leikkauksen jälkeisinä viikkoina tyrän ehkäisemiseksi – lisätietoa saat avannehoitajaltasi.

Aloita kunnon kohottaminen maltilla, etene pikkuhiljaa ja totuta kroppa rasitukseen vähitellen. Muista kuulostella miltä tuntuu ja lopeta heti jos tunnet kipua.

Tässä muutama vinkki liikunnan aloittamiseen:

1) Muista syvät vatsalihakset ja keskivartalon hallinta kaikessa liikunnassa.

Nämä ovat tärkeitä kaikille, oli avannetta tai ei – mutta erityisesti vatsan alueen leikkauksen jälkeen näihin kannattaa kiinnittää erityishuomiota. Internetissä on paljon aiheeseen liittyvää materiaalia, mutta tässä esim. yksi video syvien vatsalihasten tunnistamisesta ja harjoittamisesta. Tässä toinen jossa esitellään myös anatomiaa tarkemmin. Hakusanoilla ’syvät vatsalihakset’ löydät verkosta lisää materiaalia.

Erityisesti avanneleikatuille suunniteltuja keskivartalon harjoituksia löydät myös tästä linkistä.

2) Pukeudu niin että tunnet olosi varmaksi.

Napakat urheiluvaatteet pitävät avannepussin tiiviisti ihoa vasten ja valikoimaa on paljon tarjolla niin päivittäistavarakaupoissa kuin urheiluliikkeissäkin. Jos et välitä pukeutua tiukkoihin trikoisiin, hanki esim. ihonmyötäinen ja hihaton trikoo/kompressiopaita, jota pidät muiden urheiluvaatteidesi alla. Myös korkeavyötäröiset Fulciosupport-alushousut ja bokserit ovat omiaan hikiliikuntaan.

3) Tukivyöt antavat varmuuden tunnetta ja estävät pussin hölskymistä.

Kevyin vaihtoehto on ohut avannevyö, joka pitää pohjalevyä paremmin paikoillaan. Yksi vaihtoehto on kaupastamme saatava Fulcionel-tukivyö. Se on pehmeä, eikä sovellu selän tukemiseen, näin ollen se ei myöskään häiritse keskivartalon lihasten aktivoitumista ja toimintaa. Tukivyö on suunniteltu nimenomaan avanteelle ja/tai tyrälle ja sen tukemiseen. Markkinoilla on tarjolla myös runsaasti vahvempia tukivöitä, jotka myös tukevat vatsaa tai selkää. Avannehoitajaltasi tai fysioterapeutilta saat lisätietoja ja ohjeita niiden soveltuvuudesta avanneleikatuille. Pallopeleissä ja kontaktilajeissa avanne kannattaa suojata kovamuovisella suojalla, tällaisia valmistaa esim. Stomaplex USA.

4) Pyri rytmittämään syömisiäsi.

Kun opit tuntemaan oman suolesi toiminnan, voit koittaa rytmittää syömisiä niin, ettei suoli toimisi juuri aktiiviliikunnan tai pidemmän ulkolenkin aikana. Aina tämä ei välttämättä onnistu, eikä siitä ole mitään haittaa. Pitkillä matkoilla pussi täytyykin tyhjentää välillä. Entisen ammattiurheilijan Conny Karlssonin menoa ei ohutsuoliavanne hidasta, vaan hän mm. hiihtää 90 km Vasaloppetin ja käy vain tyhjentämässä pussia kesken matkan.

5) Seuraa edistymistäsi ja juhli saavutuksia, tee liikkumisesta hauskaa.

Heti leikkauksen jälkeen kävely lähikauppaan ja takaisin voi olla riittävä suoritus – kasvata rimaa kehittyessäsi ja ilmoittaudu esimerkiksi juoksutapahtumaan saadaksesi selkeän tavoitteen. Älä lannistu vastoinkäymisistä, takapakkia tulee aina jossain vaiheessa. Kokeile ja etsi itsellesi sopiva liikuntamuoto ja koita houkutella ystäväsi tai puolisosi mukaan. Silloin kynnys jättää treeni väliin kasvaa. Mutta mitä teetkin, muista nauttia.

Tärkeintä on oma hyvä olo ja liikunnan ilo!