Uinti ja vesijumppa ovat erinomaista liikuntaa – vesi kannattelee ja säästää niveliä, moni nauttii myös saunasta ennen tai jälkeen. Leikkauksen jälkeen saattaa uimahalliin tai yleiselle uimarannalle meno mietityttää, voiko avannepussin kanssa ylipäätään uida? Vastaus on, että voi ja sen ei kannata estää uimahalliin tai yleiselle rannalle menoa. Tässä muutama vinkki avannepussin kanssa uimiseen:
1. Älä ruokaile juuri ennen uintia
Kuten et söisi hieman ennen uintia muutenkaan, ota tämä huomioon myös avanneleikattuna. Älä ruokaile juuri ennen uintia, jottei avanteesi toimisi kesken uinnin. Vaihda uusi pussi tai tyhjennä se ennen veteen menoa.
2. Laita avannepussin suodattimen päälle tarra
Avannesidosten suodattimet useimmiten kestävät suihkussa käymisen, mutta eivät upottamista veteen. Aseta siis pussin suodattimen päälle tarra (tulevat sidosten mukana olevassa pakkauksessa) ennen uintia.
3. Vaihda uusi sidos ennen uintia tarvittaessa
Kaikki nykyaikaiset avannesidokset kestävät uimisen, joten sen suhteen voit olla huoletta. Moni kokee kuitenkin, että uuden sidoksen vaihtaminen ennen uintia lisää varmuuden tunnetta sidoksen pysymisestä. Toiset vaihtavat vasta uinnin jälkeen – kokeilemalla löydät itsellesi parhaan tavan toimia.
Jos sinulla on paksusuoliavanne ja säännöllinen suolentoiminta, voit vaihtaa uinnin ajaksi huomaamattoman avannesuojan. Se on kuin hyvin pieni pussi suodattimella, joka käytännössä suojaa avanteen. Sinne ei tosin mahdu lainkaan ulostetta, joten käytä sellaista silloin kun tiedät, että avanteesi ei eritä. Myös ohutsuoliavanneleikattu voi vaihtaa uinnin ajaksi pienempään Mini-kokoiseen pussiin, johon mahtuu jonkin verran eritettä, ja joka on tyhjennettävissä.
4. Pukeudu niin, että tunnet olosi itsevarmaksi
Avannesidosta ei tarvitse peittää uima-asuilla tai vaatteilla. Jos kuitenkin koet, että olosi on varmempi, kun pussi ei ole näkyvissä, pukeudu sen mukaisesti. Naisilla kokouimapuku tai korkeavyötäröinen bikinin alaosa peittää pussin, vatsan alueen rypytys ja kuvioitu kangas häivyttävät pussia näkymästä.
Jotkut käyttävät kevyttä mikrokuituista, urheiluun suunniteltua ns. teknistä t-paitaa tai toppia yhdessä uimahousujen kanssa - näin avannepussi jää kätevästi paidan alle.
5. Uima-asun käyttöoikeusmerkin kanssa saat saunoa uimapuvun kanssa
Lähtökohtaisesti yleisissä saunoissa (uimahallit, kylpylät) ei ole sallittua käyttää uima-asua, mutta erityisellä käyttöoikeusmerkillä siihen on oikeus. Käyttöoikeusmerkki ommellaan uima-asuun, myös rannekkeita on saatavilla. Kysy käyttöoikeusmerkkiä syöpäjärjestöstäsi, Finnilcosta tai Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitosta (www.suh.fi). Myös osa uimahalleista myy merkkejä. Toki saunoa voi myös pyyhkeen kera, jos haluat.
Käyttöoikeusmerkin kanssa voit useimmiten käyttää paitaa tai shortsimallisia uimahousuja, vaikka ne olisi muuten kielletty. Myös vinkkaus hallin henkilökunnalle avanteesta saattaa riittää.
Lopuksi, tärkeintä on, että ylipäätään menet uimaan tai vesijumppaan jos siltä tuntuu - älä anna avanteesi estää sinua elämästä itsesi näköistä elämää.
Hyviä uintihetkiä!