• Toimitusaika 3-4 arkipäivää
  • Hoida, suojaa ja nauti elämästä!
  • Toimitusaika 3-4 arkipäivää
  • Hoida, suojaa ja nauti elämästä!

Avannepussin ohivuodot - 5 vinkkiä

Avannepussin pettäminen ja ohivuoto on yleisin avanneleikattujen pelko ja huoli. Useimmilla avannepussi vuotaakin joskus, varsinkin heti leikkauksen jälkeen uusien rutiinien ja suolen toiminnan tasoittuminen vie aikansa. Kun oikeat avannetuotteet ja hoitorutiinit löytyvät, ei avannepussin pitäisi vuotaa vaan sinun tulisi voida luottaa siihen, että pussi pysyy paikoillaan, teit sitten mitä vain!

Ohivuotojen ehkäisemiseksi ja/tai niistä eroon pääsemiseksi alla viisi vinkkiä, jotka kannattaa pitää mielessä.

1. Avannetta ympäröivän ihon hyvinvointi on a ja o

Terveellä, hyvinvoivalla iholla sidos pysyy hyvin kiinni estäen ohivuodot. Pussin kuitenkin sattuessa vuotamaan, uloste usein ärsyttää hyvin voimakkaasti ihoa ja ärtyneellä, ehkä jopa rikkonaisella ja epätasaisella iholla pohjalevy ei pysy välttämättä yhtä hyvin. Tästä saattaa syntyä inhottava ohivuotojen kierre, joten avannetta ympäröivän ihon paraneminen on silloin ykkösasia.

2. Tarkista pohjalevyn aukon koko ja aseta sidos ajan kanssa ohjeiden mukaan

Avanteen koko saattaa muuttua, varsinkin ensimmäisinä viikkoina leikkauksen jälkeen kun turvotus laskee. Tarkista siis pohjalevyn aukon koko valmistajan sapluunan avulla ja muuta leikkuumittaa tarvittaessa. Liian suuri pohjalevyn aukko altistaa ohivuodoille.

Muista ottaa myös oma aika sidoksen vaihdolle. Nykyaikaisissa hellävaraisissa avannesidoksissa ei ole lainkaan synteettistä liima-ainesta, vaan pohjalevy tarttuu iholle lämmön vaikutuksesta. Siksi on tärkeää, että maltat lämmittää pohjalevyä jonkin aikaa käsiesi välissä (tai esimerkiksi kainalossa paidan alla) ennen asettamista ja painaa sitä ihoa vasten vielä asetettaessa noin minuutin ajan kiinnityksen varmistamiseksi.

3. Tiivistä pohjalevyn ja avanteen väli ihonsuojarenkailla tai avannepastalla

Avanteet ovat eri muotoisia ja joskus pohjalevyä tuntuu olevan mahdotonta saada leikattua juuri sopivaksi. Itse avannepussit harvoin pettävät, vaan vuoto tapahtuu juuri avanteen juuren ja pohjalevyn väliin, jolloin uloste painaa ja irrottaa pohjalevyn osittain irti ihosta. Tähän voi kokeilla erilaisia lisätarvikkeita kuten ihoystävällisiä muotoiltavia tiivisterenkaita tai avannepastaa, joilla avanteen ja pohjalevyn välinen aukko saadaan tiiviiksi.

4. Varmista pohjalevyn kiinnitys lisäteippien avulla

Avannetta ympäröivä iho voi olla epätasainen, koholla esim. tyrästä johtuen tai kuopalla. Vaikka näihin tilanteisiin on suunniteltu erityisesti omia avannesidoksia, kuten kuperia (convex) pohjalevyjä, voi hankala avanteen ympärys olla haaste avannepussille. Tällöin pohjalevyn kiinnitystä voi parantaa kaarevilla, ns. banaaninmallisilla lisäteipeillä jotka asetetaan pohjalevyn reunoille. Näin pohjalevy saa lisäpintaa kiinnitykselle ja voit tuntea olosi varmemmaksi esim. urheillessasi tai matkoilla, jolloin pussin vaihtoväli saattaa pidentyä.

5. Kokeile erilaista avannesidosta

Kaikki avanteet ovat erilaisia, ja vain kokeilemalla löydät itsellesi juuri sopivan sidoksen. Jos nykyinen sidos ei pidä oikeanlaisesta käytöstä huolimatta, kannattaa kokeilla jotain ihan uutta tuotetta. Sinun tulisi pystyä elämään aktiivista normaaliarkea, eikä ohivuotojen tulisi olla osa sitä. Meiltä saat veloituksetta näytteitä valikoimamme Welland Medicalin avannesidoksista, jotka sisältävät Manuka-hunajaa. Ota yhteyttä ja kysy lisää.