• Toimitusaika 3-4 arkipäivää
  • Hoida, suojaa ja nauti elämästä!
  • Toimitusaika 3-4 arkipäivää
  • Hoida, suojaa ja nauti elämästä!

Elämässä eteenpäin - sopeutuminen avanteeseen

Kukaan ei ottaisi avannetta huvikseen. Se on usein viimeinen keino hoitaa vakavaa sairautta, sen jälkeen, kun muuta on jo kokeiltu. Se on sairauden hoidossa usein toimiva keino ja parantaa siksi avanneleikatun elämänlaatua mahdollistaen asioita, joita ei aiemmin pystynyt tekemään tai pelastaa hengen. Se ei silti tee avanteesta toivottua elämänkumppania ja siihen sopeutuminen vie aikaa. Tässä muutamia vinkkejä kuinka rakentaa itsetuntonsa takaisin ja hoivata kolhun saanutta minäkuvaa.

Tukeudu toisiin

Avanneleikkauksen jälkeen tarvitaan aikaa ja tukea, sillä toipumista tapahtuu yhtä aikaa henkisellä ja fyysisellä puolella. Kuten lapsella, myös aikuisella minäkuva rakentuu toisten ihmisten avulla. Joten pyydä rohkeasti apua ja tukeudu läheisiisi. Tärkeää on tietoisuus siitä, ettei ole yksin. Myös vertaistuki on arvokasta, sillä saman kokeneet ymmärtävät toisiaan usein läheisiä paremmin. Avoimuus auttaa ja pienin askelin harjoittelemalla muuttuu esimerkiksi avanteesta puhuminen koko ajan helpommaksi. Vertaistukea löydät mm. yhdistyksistä, ole rohkeasti yhteydessä - et ole yksin!

Koita käsitellä tunteitasi, tavalla tai toisella

Mielessä saattaa pyöriä ”Miksi juuri minä?”. Katkeruus on tunne siinä missä muutkin, mutta siihen ei kannata jäädä liikaa kiinni. Tunteiden käsittelyyn on monenlaisia keinoja: toisille toimivat runot ja musiikki, kun joku toinen kirjoittaa päiväkirjaa tai blogia, luonnossa liikkuminen on monien mieleen. Pääasia että tunteitaan käsittelee tavalla tai toisella ja tiedostaa samalla niiden väliaikaisen luonteen. Tunteita tulee ja menee ja niiden hautaamisen sijaan tilanne on hyvä tunnustaa itselleen.

Psyykkinen toipuminen alkaa usein siitä, että asian sanoo ääneen. Kun asiaa pyörittää mielessään, mukana on 90 % tunnetta ja 10 % järkeä. Vaikeasta asiasta puhuttaessa tilanne muuttuu – parempaan suuntaan, sanoo psykologi Hannu Tonteri.

Harjoita henkisiä voimavaroja

Saatat käydä lenkillä, joten miksi et treenaisi myös henkisiä voimavarojasi? Aivomme toimivat siten, että se vahvistuu, mitä harjoitetaan. Jos on tottunut murehtimaan, suru kasvaa. Uusia toimintatapoja ja ajattelumalleja voi kehittää tekemällä niitä.

Se, mihin kiinnität huomiota ja mitä harjoitat, kasvaa. Esimerkiksi avoimeksi oppii olemalla avoin. Yksi hyvä keino opetella avanteen kanssa avoimuutta on kertoa siitä, ja ehkä sitä voi näyttääkin joskus toiselle ihmiselle, Tonteri kertoo.

Kiitollisuutta voi harjoitella esimerkiksi kirjoittamalla päiväkirjaan iltaisin kolme asiaa, joista sinä päivänä on kiitollinen. Voimavaroja saa myös vertaisilta.

Tehokasta ja halpaa. Ryhmä tukee luonnostaan ja siellä on usein huumoria. Nauru lähentää ihmisiä. Ryhmässä oppii näkemään erilaisia vaihtoehtoja ja rohkaistuu kokeilemaan jotain uutta, voi jopa ylittää jonkin itselle vaikean kynnyksen. Kun on luottamusta, voi puhua hyvinkin vaikeista asioista, lisää Tonteri.

Avanteen kanssa eläminen vaatii lehmän hermoja, ronskeja otteita ja mustaa huumoria (Siri Markula, hs.fi) jotka kehittyvät matkan varrella. Vaikka alkuun se tuntuu suurelta (ja ainoalta) asialta elämässäsi, lopulta se on vain yksi osa sinua ja arkeasi.

Lähteet: Finnilco-lehti 1/2017, Vegan ostomy -blogi

*Ekstravinkki: treenaa käytännössä, kunnes olet tarvikkeiden kanssa sujut

Avanteen kanssa eläminen tarkoittaa myös avannetarvikkeiden kanssa pelaamista, ja kuten mitä tahansa uutta taitoa, täytyy sitäkin harjoitella. Voit itseasiassa aloittaa sen jo ennen avanneleikkausta tutustumalla tuotteisiin (kaikilta firmoilta saa ilmaisia näytteitä!) ja niiden kiinnittämiseen iholle, jolloin asia konkretisoituu ja myöhemmin myös arkipäiväistyy. Sidoksen vaihto käy rutiinien muodostuessa yhä nopeammin, ja opit paremmin ennakoimaan tilanteita joissa pussi saattaisi vuotaa. Osaat leikata juuri oikean kokoisen aukon avanteellesi ajan myötä ja rohkeasti kokeilemalla huomaat että mitään pahaa ei tapahdu vaikka menet avannepussisi kanssa uimaan, elokuviin, jumppaan tai vaikka mökille.